regio UE GR MDRAP Tasnad fonduri_ue
Search

A projekt bevezetése szükségességének indokolása

A tapasztalat sok sikeres nemzetközi célállomást illetően azt mutatja, hogy a turizmus az egyik legjobb módja, hogy csökkentse a területen kívüli és belüli egyenlőtlenségeket, hisz nagy lehetőségekkel rendelkező fejlődési utat jelent a gazdaság valamennyi ágazatában, a sokszorosító hatása révén, amellyel a turizmus egy olyan gazdaságban rendelkezik, amelyben hatékony beruházásokat valósítanak meg egyes turisztikai formák és termékek fejlesztésében. Ezen tényezők alapján a Nemzeti Stratégiai Referencia Keret 2007-2013 és a Regionális Operációs Program stratégiai célja a turizmus, amely országos és területi elsőbbséget élvez, mivel tartós és kiegyensúlyozott gazdasági-szociális fejlődést biztosíthat a meglévő természeti, történelmi és kulturális örökség kihasználása révén. Helyi szinten hiányzik a turisztikai erőforrásokról való tájékoztatás és azok népszerűsítése, pedig Tasnád városának elismert turisztikai öröksége van, amit a 2000. évben elnyert helyi érdekű üdülőhely státusz is bizonyít.

Ezen projekt egyik kiindulópontja is volt ez a szempont, amely a település és vidéke turisztikai örökségének kidomborítására törekszik, és arra, hogy alternatívákat ajánljon a nagyközönségnek a szabadidő eltöltésére.

A megyei szinten rögzített átlagadatoknak megfelelően, a turisztikai struktúráknak alacsony a kihasználtsága, csupán kb. 35%. A jelenlegi helyzettel szemben úgy becsüljük, hogy Tasnád turisztikai vidéke nagyobb számban vonzza majd a turistákat, a turisztikai népszerűsítési rendszer folytán.

A projekt bevezetésének egyik fő tényezője Tasnád üdülőhely fürdőzési lehetősége, tekintetbe véve a nemzetközi turisztikai piac törekvéseit a „fürdőzési turizmust és az egészségügyi turizmust” illetően, amelyek megfelelő stratégiai feltételek között a legerősebb ponttá válhatnak Tasnád település fejlődésének tekintetében.