regio UE GR MDRAP Tasnad fonduri_ue
Search

Menite să imortalizeze momentele sau imaginea unor personalități marcante, monumentele și busturile întâlnite în Tășnad alcătuiesc o grupă aparte de atracţii turistice. Acestea reliefează într-un mod deosebit preocuparea comunităţi de a-şi elogia personalităţile și momentele de ascendenţă prin eternizarea acestora cu ajutorul artei. Tot în această categorie se înscriu busturile şi plăcile comemorative ce etalează imaginea unor personalități cu origini din partea locului. Deși statice, acestea reprezintă un trecut viu încărcat de fapte vrednice ale unor personalităţi marcante.

Monumentul ostaşului necunoscut situat în chiar centrul oraşului, veghind parcă de la înălțime asupra acestuia, oferă un prilej de rememorare a istoriei locului, cu toate încercările, pierderile dar și victoriile ei seculare.

Detalii

Bíró Lajos (n. 1856, Tășnad – d. 1931) a fost un zoolog maghiar. Datorită pasiunii sale pentru natură şi a contribuţiei aduse pentru ştiinţele naturii în 1926 la Universitatea din Szeged primește titlul de Doctor în Științele Naturii.

Detalii

Grigore Maior (n. 1715, Sărăuad, comitatul Sătmar - d. 1785) a fost un promotor important al Școlii Ardelene, fiind totodată cel de-al șaselea întâistătător al Bisericii Române Unite cu Roma, și episcop al Episcopiei de Făgăraș și Alba Iulia.

Detalii

Coriolan Steer (n. 1879, Beliu, Bihor – d. 1924) dr. avocat i-a reprezentat cu cinste pe tășnădeni la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie de la Alba Iulia 1918 și ulterior în Parlamentul României Mari.

Detalii